Левицата даде ултиматум до сряда главния прокурор да отговори на запитването

Левицата даде срок до сряда на главния прокурор да даде отговор на въпросите им бил ли е замесен вече бившия земеделски министър Мирослав Найденов в схеми за злоупотреби. Според Явор Гечев едни и същи фирми се избират да осигуряват хранителните продукти по европрограмата „Храни за бедни”. Целта е да държат високи цени, така че да се източат европари. От БСП коментираха че няма да се изненадат ако същите компании спечелят и обществената поръчка за 2013.

 

Червените поставиха под съмнение безпристрастността на главния прокурор Сотир Цацаров и поискаха отговори на няколко въпроса. И още - припомниха за досъдебно производство от 2009 г., по което и досега нямало  резултат. 


Цените на стоките от помощите са надскачали значително пазарните, разказват от БСП. Килограм захар от онези помощи струвал 1,93. А На пазара същото количество - 1,66. 


Схемата е за 30 милиона лева, или поне толкова ни е дала Европа за въпросните храни, включително боба с гъгриците. От Левицата разказват още, че избраните фирми попаднали в полезрението на разследващите още през 2009-та. Въпреки това печелели и следващи поръчки. Днес изтича срока, в който фирмите кандидатстват за  доставки през 2013-та година. 


Всички данни, събрани от Червените вече са изпратени до генералния директор на ОЛАФ. 


Повече по темата гледайте във видеото.