Персоналът смята, че целта е да се продадат сградата и апетитният имот на безценица

Единствената специализирана болница за лечение на туберкулозно болни в Южна България ще бъде затворена в края на юни. Лекарите и целият медицински персонал на Белодробната болница в Пловдив в момента се борят да спасят здравното заведение, като са завели дело в Административния съд, с което да бъде отменено решението за закриването на лечебното заведение.

 

Ако специализираната болница затвори в края на юни, докторите и медицинският персонал ще останат на улицата, а пациентите – без лечение.

 

Според персонала на болницата закриването й е груба грешка. Персоналът смята, че ликвидирането на лечебното заведение се прави с цел да се продадат сградата и апетитният имот на безценица.

 

Най-засегнати от затварянето на болницата ще са жителите на ромския квартал "Столипиново", тъй като те най-често страдат от туберкулоза и белодробни заболявания, а болницата е най-близко до тях. Според управителя болницата няма бъдеще. Тя е натрупала дългове за близо 4 милиона лева.

 

След закриването на болницата, пациентите ще бъдат пръснати по другите здравни заведения, а в Университетската болница ще бъдат разкрито туберкулозно отделение с 35 легла, което е недостатъчно да поеме всички болни.  

 

Репортер: Благой Бекриев  

 

Целия репортаж гледайте във видеото.