Лютви Местан постави обаче условия за подкрепата на движението

"Движението за права и свободи" поиска от президента още днес да връчи на социалистите проучвателен мандат за съставяне на правителство. Според лидера на движението Лютви Местан експертно-политическият кабинет на Пламен Орешарски може да бъде одобрен на извънредно парламентарно заседание във вторник.

 

След консултациите в президентството Местан обърна внимание обаче, че подкрепата на движението не е безрезервна, а зависи от изпълнението на някои условия, едно от които е запазването на 10-процентовия данък доход, по отношение на който от "Коалиция за България" обещаха промяна.

 

„Изпълнихме намерението си да поискаме от г-н Росен Плевнелиев да връчи днес два проучвателни мандата – първо, както е по Конституция, на Бойко Борисов, лидер на първата политическа сила. Понеже стана ясно, че този мандат вече е изчерпан, няма какво да се проучва и ако г-н Борисов изпълни думата си, че ще върне мандата до половин час, малко по-късно днес президентът да връчи мандата и на номинирания и от втората политическа сила за премиер – Пламен Орешарски”, поиска Местан.

 

Тий обясни, че така няма да се губи време и ще могат да продължат разговорите за постигане на съгласие около програмата на новия кабинет. Преди срещата на „Дондуков” 2 лидерът на ДПС каза пред камерите, че ще настоява правителството да бъде одобрено на извънредно заседание на парламента в понеделник, но тъй като държавният глава има неотменим ангажимент в чужбина, от движението очакват изборът на следващия редовен Министерски съвет да стане във вторник.

 

По думите на Местан стабилността на следващото правителство не е въпрос на аритметика. „Условието за стабилно управление е успешното управление, което да покрие силните очаквания на българските граждани”, коментира лидерът на ДПС. От думите му стана ясно, че в движението са склонни да подкрепят плана „Орешарски”, но продължават да говорят в „условно наклонение”.

 

„Единствената възможност за съставяне на правителство е извън ГЕРБ, но нашата подкрепа ще е функция на постигнатото съгласие за програмата на кабинета ‘Орешарски’,” посочи Лютви Местан, който разкри, че днес предстои среща, на която потенциалният премиер ще изложи програмните си намерения.

 

„Ще ги сравним с нашата платформа и особено с няколко пункта, по които не може да има компромис”. А такъв компромис според Местан няма да има по отношение на 10-процентовия данък за облагане на доходите на физическите лица. „Ние няма да участваме в правителство, което ще променя плоския данък с прогресивен”, категоричен беше председателят на "Движението за права и свободи". „Нас в такъв кабинет ни няма… Не бихме искали да носим отговорност за подобно управление”, заяви политическият наследник на Ахемд Доган.

 

Местан коментира и жалбите за касиране на резултатите от гласуването в Турция, които определи като „поредния опит да се отнеме конституционно право на български граждани в чужбина чрез повтаряне на „гнусния сценарий” от 2009 г., когато бяха касирани около 18 хил. гласа за "Движението за права и свободи”. Той посочи, че „крайните примери” за по-голям брой на гласувалите в дадена секция не са от югоизточната ни съседка.