Икономисти отчитат спад на усвояването на евросредствата по време на служебния кабинет

Икономиката на страната е замряла по време на управлението на служебния кабинет, твърдят икономисти и бизнес асоциации. Според тях политическата несигурност и смяната на три правителства за няколко месеца е довела до спад в усвояването на евро средствата и намаляване на икономическия растеж. 

 

В същото време служебното правителство е намерило време да пусне обществени поръчки за шампоани, лакове за коса, пудра за врат и дори бидета, мивки и вани в късен Викториански стил.

 

Само за 3-4 месеца в България се смениха три правителства, а опитът показва, че в такива периоди администрацията става слабоефективна. Резултатът е, че чиновниците бавят документи и процедури, а бизнесът не смее да инвестира. 

 

Освен намаляването на икономическия растеж анализаторите отбелязват и драстичен спад на усвояването на европейски фондове по времето на служебния кабинет. 

 

„От февруари до май тази година са договори около 6,5 млн. лв, докато през същия период на 2012 г. са договорени проекти за 11,5 млн. лева”, заяви икономическият анализатор Мартин Цанов.  

 

Политическата дестабилизация в държавата се е отразила дори и в общинската администрация, категорични са и бизнесът, и икономистите. 

 

Въпреки краткия период на управление, служебното правителство все пак е успяло да даде милиони за обществените поръчки. За три месеца кабинетът "Райков" заделил близо 120 милиона лева за услуги и доставки. 

 

Първенци по обществени поръчки са Министерството на вътрешните работи, на културата и на отбраната. 

 

В една от поръчките МВР са пазарували шампоан за нормална коса, лак за коса и дори пудра за врат. 

 

Един от приоритетите на екипа на Марин Райков в Министерския свет е бил ремонт на резиденция Евксиноград. Обявената поръчка е за закупуване на бидета, умивалници, чугунени вани и всички те „в късен Викториански стил”. Поръчката включва и закупуването на картини за резиденцията.

 

От пресцентъра на служебния кабинет уточниха, че процедурата за ремонт на резиденция Евксиноград е започнала още по времето на кабинета „Борисов”, а парите са били осигурени по европейска програма.