Полицията моли за информация за Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж

Идентифицирани са двамата души, за които се предполага, че са свързани с атентата срещу автобус с израелски туристи на летището в Бургас преди година. Това са австралийският гражданин Мелиад Фара, роден на 5 ноември 1980 г. и канадският гражданин Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г., съобщи МВР.

 

При пребиваването си в България те са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности със следните имена: Brian Jeramiah Jameson, Jacque Philippe Martin и Ralph William Rico, като са наемали и кола, ползвайки тези самоличности, смятат разследващите.

 

През юли 2012 г. Фара е наел в Равда лек автомобил „Рено Клио“. В периода 28 юни – 18 юли 2012 г. двамата са забелязани в района на Русе, Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда.  

 

МВР моли всички, които разполагат с информация за лицата, да се обадят в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

 

При атентата в Бургас на 18 юли 2012 г. беше взривен автобус с израелски туристи. Загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса. Над 30 души бяха ранени.

 

Не стана ясно обаче, каква точно е била ролята на двамата мъже в подготовката на атентата.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев, беше пестелив на коментари, защото по думите му всяка странична информация може по-скоро да попречи, отколкото да помогне на разследването. Йовчев уточни, че заключенията на българските власти са потвърдени и от международните ни партньори в разследването.