Вече е под въпрос дали ще се състои планираната среща между Путин и Обама

Белият дом заяви, че е изключително разочарован от решението на Русия да предостави временно убежище на бившия сътрудник на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън, който разкри тайните американски програми за следене на комуникациите, предаде Асошиейтед прес.


Говорителят на Белия дом Джей Карни подчерта на редовния си брифинг, че Сноудън не е разобличител или дисидент. Той добави, че руският ход не вещае положително развитие на двустранните отношения и подкопава досегашното сътрудничество на Русия със САЩ в областта на правоприлагането. 


В отговор на журналистически въпрос Карни заяви, че Белият дом сега преценява дали планираната за есента среща на върха между президентите Барак Обама и Владимир Путин може да се състои при създалите се обстоятелства.


Адвокатът на Сноудън обяви по-рано днес, 1-и август, че клиентът му е напуснал транзитната зона на московското летище "Шереметиево" и официално е стъпил на руска земя, след като властите са му 
предоставили убежище за една година. Сноудън благодари на Русия за жеста и разкритикува администрацията на Обама, че е проявила "незачитане" на закона

 

Междувременно, Едуард Сноудън получи и първото си предложение за работа в Русия. Повече четете ТУК.