Вътрешен одит на центъра е установил сериозни финансови злоупотреби, твърди Михаил Миков

Появиха се нови съмнения за нови злоупотреби с парите на данъкоплатците. Парламентът сезира прокуратурата заради финансови нарушения в Националния център за изследване на общественото мнение - НЦИОМ. 

 

След като беше обявено намерението за закриването на държавната социологическа агенция, стана ясно, че вътрешна проверка е засякла нарушени за милиони левове.

 

Оказва се, че служители на центъра са получавали и заплати, и хонорари за една и съща дейност. 

 

Само за година бюджетът на държавния социологически център е набъбнал от 380 милиона на 500 милиона лева. 

 

Докладът от вътрешната проверка сочи, че собствените приходи не са превеждани към бюджета, както е по закон, а са били разпределяни като бонуси. Изплащани са суми на външни лица без да са подписвани договори. 

 

Нарушения са засечени и при външните договори – нямало ясно разписани правила за определяне на цените на изследванията, които центърът прави по поръчка на външни организации и институции. Така не е възможно да се съпоставят финансовите условия по сключваните договори и да се контролира работата.

 

Неофициално се коментира, че председателят на парламента Михаил Миков е поискал от директора на агенцията Лидия Йордановова да напусне сама, в противен случай трябва да бъде уволнена дисциплинарно.

 

Опитите на Нова телевизия да се свърже с нея се оказаха безуспешни.