Семейството не може да заведе съдебен иск срещу собственика на нефтената платформа

Повече от месец семейството на изчезнал от нефтена платформа в Ангола български моряк няма никаква информация за съдбата му. 35-годишният бургазлия Даниел Георгиев изчезва на 1 юли т. г., след като съоръжението се обръща. Спасени са всичките 103 моряци, без Даниел. Родителите му вярват, че синът им е спасен от анголски рибари и е в някое от селищата им.


Трагедията се разиграва на 1 юли около 20:20 часа българско време при товарене платформата под швейцарски флаг. Тогава тя се обръща на 3 мили от сушата и Даниел изчезва. След спасителната акция по море, служители от външно министерство поемат ангажимент да осъществят контакт с Конго и Ангола, на чиято територия става инцидента да търсят палубния бригадир и по брега.


Семейството категорично отказва да получи смъртен акт за сина си. Бащата, който е моряк с дългогодишен опит вярва, че синът му е стигнал до брега, тъй като бил добър плувец.


България няма посолство в Ангола, но семейството се надява външното ни министерство да разговаря със швейцарската фирма-собственик на платформата да започне търсене в селцата около инцидента.


Заради липсата на официален документ за инцидента, семейството не може да заведе съдебен иск срещу собственика на нефтената платформа.

 

Междувременно, от българското външно министерство уточниха за Нова ТВ, че са направили всичко възможно, за да съдействат на близките при преговорите с фирмата собственик на платформата. Те уточниха, че родителите на Даниел не били търсили контакт с ведомството в последните три седмици. Предстои от анголска страна да стартира процедура по "обявяване на смъртта" на изчезналия моряк.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова