Остават около 200 безследно изчезнали

Нова 42 тела на имигранти бяха извадени от морето край остров Лампедуза днес. С това броят на загиналите достигна 160. Още около 200 души остават безследно изчезнали.

 

Италианският министър на интеграцията Сесил Киенж, която е родена в Конго, наблюдава безмълвно как войници с маски носят чували с телата на африкански мигранти, удавили се край остров Лампедуза при потъването на кораб по-рано тази седмица.

 

"Нямам думи пред смъртта", каза Киенж пред репортери. Тя добави, че Италия не може сама да се справи с тази трагедия без помощта на Европа. 

 

Преди това Сесил Киенж посети оцелелите пътници от кораба, като окачестви като "срамни" условията в бежанския лагер в Лампедуза.

 

 Повечето от 155-те оцелели от корабокрушението пребивават в този претъпкан лагер, като мнозина от тях спят под открито небе. 

 

Имигрантите, главно от Еритрея, са плавали към Лампедуза с 20-метров рибарски кораб, когато във вторник сутринта той се преобръща. Стотици падат във водата, малцина от които могат да плуват, а мнозина остават блокирани във вътрешността на плавателния съд.