Това сочат резултатите от американско изследване, публикувани в „PLoS ONE”

Затоплянето на океаните вследствие на климатичните промени може да доведе да натрупване на по-голямо количество живак в рибите. Това от своя страна увеличава рисковете за хората, които предпочитат да се хранят с риба и морски дарове. Това сочат резултатите от американско изследване, публикувани в „PLoS ONE”.


„Нито едно предишно проучване не показа подобен ефект при експерименти с риби в лабораторна среда или в придодата. Сегашното изследване е извършено с овипарни рибки в лабораторна среда и соленоводни мочурища в щата Мейн”, обясняват учени от колежа в Дартмут, участвали в изследването.


Оказало се, че рибите, които живеят в по-топли води, поглъщат повече храна, но растат по-малко и са с по-високи нива на метилживак в тъканите си.