Новите правила няма да се прилагат за правосъдната система и армията

Турция отмени 90-годишната забрана за носене на ислямски забрадки в държавните институции. Премахването на това ограничение беше част от пакета реформи, които според правителството са в подкрепа на демокрацията в страната.   

 

Новите правила няма да се прилагат за правосъдната система и армията. Те бяха публикувани днес в Държавен вестник и влизат в сила веднага. 

 

Говорител на правителството обясни, че досега забраната е засягала свободата на обличане и начина на живот. По думите му тя е довела до неравенство, дискриминация и несправедливост. Забраната за носене на ислямски забрадки в държавните институции датира от 1925-а година, когато е въведена с указ на кабинета. Тогава бащата на светската държава Кемал Ататюрк прокарва серия от реформи, които забраняват на държавните служители да носят символи на религиозна принадлежност. 

 

Противници на почти 90-годишната забрана обясниха, че заради нея много жени не могат да заемат обществени длъжности, тъй като отказват да се явяват на публично място без забрадка. Привържениците на светския характер на турската държава изразиха остро недоволство. Те обявиха, че премахването на забраната е доказателство, че правителството се опитва да прокарва принципите на исляма.