Капацитетът на временния център е 450 души

167 души са настанени в бежанския лагер в Харманли, обяви в ефира на Нова ТВ зам.-областният управител на Хасково Иван Станев. Временният център за настаняване на бежанци е от закрит тип. Фургоните в него са нови и разполагат със стая за почивка, кухня и санитарен възел, отбеляза още представителят на областната администрация.

 

Бившето военно поделение в Харманли трябваше да се използва само в извънредна ситуация, но настаняването на бежанците, повечето от които сирийци, вече започна. За мястото се заговори преди около година, когато беше взето решение да бъде направен палатков лагер, който да заработи при криза. Едно от условията беше за ден на границата да дойдат 500 нелегални имигранти. Преди месец обаче бяха докарани фургони, а само преди два дни бяха настанени и първите бежанци.

 

Хората от Харманли са раздвоени в мнението си за бежанския лагер, разположен почти в центъра на града им. Липсата на информация беше в основата на реакцията им, коментира пред Нова ТВ Иван Атанасов, журналист от „Сакар нюз”.

 

На територията на Хасковска област има около 900 бежанци в три центъра. Единият от тях – този в Пъстрогор – е от отворен тип, т.е., настанените там имат възможност да излизат от него. От полицията вече регистрираха ръст в дребната битова престъпност.

 

Повече за бежанския лагер в Харманли ще научите от видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов