Евгений Дайнов пък определи поведението на ГЕРБ в Народното събрание като "махленско"

„Дори това правителство да обяви, че ще прави нещо смислено, след като няма доверие, никой няма да му повярва”, каза в „Здравей, България” политологът проф. Евгений Дайнов. По думите му липсата на вяра рязко подкопава възможностите му да прави каквото и да било.

 

„От десет години насам никой не вярва в чистите намерения”, каза от своя страна Александър Симов, журналист от вестник "Дума" и добави, че дори и да се осветли собствеността на медиите, това ще е едно добро начало. „Твърде дълго съм живял в България, за да вярвам на каквото и да е”, допълни Симов.

 

Според Дайнов управляващите би трябвало да се потрудят да свършат нещо, за да оставят нещо след себе си

 

„Факт е,че се води война между президентството и управляващите и тя е все по-драматична”, каза журналистът. По думите му тя обаче става нелепа, защото в една държава, в която никой не вярва на никого и всички се мразят, това допълнително срива възможността да съществуваме като общност.  

 

Попитан до какво ще доведе тази истерия и кога ще се пукне балонът, Дайнов отговори, че според него проблемът е, че всички са се окопали и се отстрелват инстинктивно. „Но така не се управлява”, каза политологът. 

 

Според него след скандала с Пеевски правителството е преминало в кръгова отбрана. „На фона на постоянните дразги в парламента президентът стои държавнически, затова се опитват да го "отстрелят”, добави той.

 

По думите на журналиста от вестник "Дума" парламентът е заприличал на "сапунен сериал, който е излязъл от контрол, сценаристите са си взели отпуска, а режисьорът отдавна пие". „Вярвам, че властта у нас ще си дойде на мястото, но не мисля, че това ще стане в близките една - две години”, заяви Симов. 

 

Дайнов се съгласи, че положението в парламента е много лошо и определи поведението на ГЕРБ в Народното събрание като "махленско". „Смаян съм, че българските политически субекти нямат инстинкт за самосъхранение и се самоубиват непрекъснато”, каза политологът. 

 

Според него премиерът Орешарски реално не управлява страната. „Как ще управляваш една държава, ако не можеш да се разходиш спокойно в столицата й. При това положение ти си изгубил властта. Тя е в някакви сенчести субекти, независимо дали те са в България, или в чужбина”, посочи още Дайнов.

 

Целия разговор гледайте във видеото.