Младежите настояват за оставка на Делян Пеевски като депутат

Студенти окупираха аудитория на Софийския университет. Акцията на обявилите се за „ранобудните студенти” е протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев заради решението на съда да остави Делян Пеевски на депутатското му място.

 

Лекцията на професор Токушев пред първокурсници по „Право” тази сутрин е била възпрепятствана от организаторите на протеста. Те обявили, че окупират 272-ра аудитория и се наложило преподавателят да напусне залата.

 

Протестиращите разпространиха декларация, в която настояват за отговор на редица въпроси и заявиха готовност да останат там и през следващите дни.

 

 „Като активни и мислещи студенти смятаме за свое право и отговорност да изразим несъгласието си с наглостта на самозадоволяващия се български политически елит през последните години. Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени”, се казва в декларацията.

 

Младежите заявяват, че търсят „морална отговорност от своите преподаватели начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание”.

 

Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Решение, което твърдо отхвърляме, защото нарушава обществените норми и нашите критерии за морал”, заявяват студентите.

 

Те питат още дали това е примерът, който преподавателите на Софийския университет искат да дадат на своите студенти? Дали на това ще се учат бъдещите съдии, адвокати, прокурори, а може би и политици - че независимият орган зависи от силния на деня?

 

Питаме - Кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС? Търсим отговора, чрез който ще разберем кой управлява държавата”, се казва в декларацията.

 

Младежите настояват: „Министър - председателят на Република България да заяви публично и под клетва кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС!

 

- Настояваме също министър-председателят да заяви публично кои бяха критериите, които изпълнителната власт счете за меродавни, при преценката за това кой да бъде предложен за председател на ДАНС?

 

Отговор на въпросите:

 

- Кои от личностните и професионалните качества на избрания отговарят на поставените критерии?

 

- Кои бяха другите кандидати, които Делян Пеевски надмина по личностни и професионални качества?

 

- Защо, ако изпълнителната власт в лицето на министър-председателя е била убедена в наличието на тези качества и в адекватността на кандидатурата за поста председател на ДАНС, тя бе гласувана без никакво обществено обсъждане?

 

- Защо обществото научи за кандидатурата post factum?

 

Настояваме на всички тези въпроси да бъде даден отговор!

 

Разбрахме, че на повечето "народни представители" наистина "не им пука" за мнението на българските граждани или за това, че българската младеж иска да живее в едно по- съвременно, по-добро общество. С пълното съзнание сме, че борбата ни ще бъде трудна, защото не е борба за материалното, а за духовното, борба за принципа, а не за поредните два лева увеличение.

 

И завършват с думите, че те са избрали да се борят.