Главното мюфтийство иска да си върне сградата на Куршум джамия в града

Карлово е пред въстание заради решение на съда да даде бившата Куршум джамия в центъра на града на Главното мюфтийство. Жителите на подбалканското градче събират подписка, с която настояват сградата да остане паметник на културата и да се превърне в археологически музей. В противен случай се вдигат на бунт. Кметът на града Емил Кабаиванов се закани да обжалва решението на съда.

 

Сградата, заедно с градинката около нея, е била поискана от мюсюлманското вероизповедание у нас в края на миналата година, а решението на Пловдивския окръжен съд е от преди дни. Актът, с който джамията в центъра на Карлово ще се превърне в действащ мюсюлмански храм, е на път да взриви социалния мир в града.

 

В града на Левски върви и подписка в защита на джамията като част от културно-историческия център на града. Тя е построена през 15-и век върху останки от православен храм, а колоните в предверието й са пренесени от някогашен християнски манастир, който бил наблизо.

 

Куршум джамия, която е паметник на културата, не се използва за молитвен дом повече от един век. Тя е заключена, защото се руши.

 

Общината в Карлово твърди, че още през 1994-а година с решение на Конституционния съд  джамията става държавна собственост, след което статутът й се променя в публично-общинска собственост. Има и документи за това.

 

Главното мюфтийство обаче разполага с нотариален акт от 1923 година, на базата на който съдът им връща джамията. На практика това е първата сграда, която Мюсюлманското изповедание получава, след като заведе десетки дела срещу държавата, за да си върне отнетите им имоти у нас.

 

Джамията в Карлово е имот, който видимо е храм. Като мюсюлмански храм, той би трябвало да изпълнява тази си функция. И тъй като все още е спечелено само на първа инстанция и предстои процес по обжалване - втора и трета инстанция, ние не правим постъпления по отношение стопанисването на самия имот. Когато окончателно съдът ни отсъди този имот, така и за всички имоти, които са паметници на културата, ще търсим финансиране, за да можем да го реконструираме и да го превърнем в молитвен дом за всички мюсюлмани”, каза главният секретар на Главното мюфийство Ахмед Ахмедов.

 

Общината обаче ще оспорва решението пред Апелативния съд в Пловдив. „Ние ще го обжалваме. В срок до 4-ти ноември трябва да пуснем нашата жалба и се надяваме чрез подписката, която провеждаме в града да окажем един обществен натиск върху съда. Нека все пак българският съд вземе предвид и мнението на обществеността”, заяви заместник-кметът на Карлово Антон Минев.

 

Местната власт е готова да стигне и до Върховния съд, за да не даде джамията.

 

Репортер: Благой Бекриев