За денонощие са задържани още 26 сирийци

Капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4 000 души и вече е надхвърлен с 827 места, съобщиха от пресцентъра на Вътрешното министерство. От съобщението става ясно също, че агенцията е предприела действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила. Отбелязва се също, че за момента няма риск от епидемии в бежанските центрове.

 

От министерството посочват, че Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.

 

МВР информира, че Регионална дирекция "Гранична полиция" в Елхово изпитва затруднения при настаняването на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавната агенция по бежанците. В същото време за усилване охраната на държавната граница, охраната и съпровождането на задържаните лица и обработка на документите са командировани още служители.

 

Междувременно от Вътрешното министерство съобщиха също, че само за последното денонощие служители на "Гранична полиция" са задържали 99 лица на българо-турската граница, 26 от които са сирийски граждани.