Активисти в Ню Йорк предприемат кампания за освобождаването на животни в плен

Редно ли е шимпанзетата в плен да имат същите права като „физическите лица”? Тази тема предстои да бъде обсъдена след като група активисти подадоха жалби от името на четири шимпанзета към Върховния съд в Ню Йорк, в което молят да им бъде осигурено „право на телесна свобода”.

 

„Когато ходим в съда от името на първото шимпанзе-ищец, ще поискаме за първи път да бъде признато, че тези когнитивно сложни и автономни създания имат изконните физически права да не бъдат задържани в плен”, казва основателят и президент на проекта за Не-човешки права Стивън Уайз.

 

Според участниците в проекта четирите шимпанзета - Томи, Кико, Херкулес и Лео, са държани в плен в щата Ню Йорк.

 

„Преди време хората смятаха, че робите не трябва да бъдат физически лица, а представляват собственост на своите владетели. Ние поддържаме тезата, с подкрепата на солидни доказателства, че е крайно време да предприемем следващата стъпка. Да приемем, че животните не могат да бъдат експлоатирани като нечия собственост”, категоричен е Уайз.

 

„Дори шимпанзетата да не разбират какво точно се случва в съдебния процес, това ще бъде в тяхна полза. Това е подобно при децата. Те могат да бъдат изведени от дом, в който биват малтретирани. След това те се преместват на място, в което ще бъдат в безопасност. Дори детето да не може да формулира тези свои нужди, те се защитават в съда”, каза за CNN Джойс Тишлър, съосновател на Фонда за правна защита на животните.  

 

Тя допълва, че през 2008 г. в Испания е приет закон едрите човекоподобни маймуни да бъдат разглеждани като физически лица пред закона.

 

Исканията пред съда за четирите шимпанзета са да бъдат преместени в околна среда, която да е по-близка до естествената за тях. Групата смята да подава жалби и от името на слонове, делфини и китове.