Филмът на Питър Джаксън очаквано оглави боксофис класациите

Втората част от екранизираната книга на Джон Толкин, точно 77 години след първото ѝ издание - "Хобит: Пущинакът на Смог" - съвсем очаквано застана на първа позиция по зрителски интерес, сочат обобщените данни от българските киносалони.

 

Феновете на Билбо и Гандалф, както и на режисьорския похват на Питър Джаксън, са се увеличили с цели шест хиляди души в сравнение с първата част от трилогията, която излезе преди година и от петък до неделя над 48 хиляди зрители са дали близо половин милион лева, за да гледат триизмерното приключение, коментира БТА. Трябва да се отбележи, че филмът се разпространява едновременно на рекордните 59 екрана у нас.

 

На втора позиция е анимацията "Замръзналото кралство". Историята на Снежната кралица, която се представя в триизмерен и в 2D формат, е вече 17 дни по екраните у нас и е събрал близо милион лева приходи.

 

"Отбранителна линия" с Джейсън Стейтъм по сценарий на Силвестър Сталоун е на трета позиция в топ 10. Филмът, който се движи в класическата представа за екшън, е вече 10 дни на екран, но събира само 169 хиляди лева.

 

В дъното на класацията е "Тор: Светът на мрака", който вече втори месец е у нас. За този период той е гледан от над 128 хиляди души и е събрал близо 1 милион и 300 хиляди лева приходи.