Това обяви премиерът Пламен Орешарски след срещата на върха в Брюксел

България очаква повече пари за посрещане на бежанци от новия седемгодишен бюджет на Европейския съюз. Това обяви премиерът Пламен Орешарски след срещата на върха в Брюксел. Орешарски, обаче уточни, че е рано да се каже каква точно ще бъде сумата. Информацията е на кореспондента ни в Брюксел Веселин Желев.


За тази година България е получила от Брюксел 5,6 млн. евро извънредна помощ за посрещане на разходите, свързани с бежанската вълна от Сирия. Те покриват почти половината от над 25-те милиона лева, които страната ни е изхарчила досега.


Орешарски определи новите британски мерки срещу имиграцията като недискриминационни за българите. Премиерът посочи, че България ще изчака с присъединяването към Банковия съюз, за чието доизграждане лидерите дадоха политическата си подкрепа.


Съюзът би обременил страната ни с нови ангажименти, без тя да има достъп до рефинансиране от Европейската централна банка, защото не сме член на еврозоната, уточни Орешарски.


Премиерът имаше среща и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Двамата не са говорили за протестите в България и за стабилността на правителството. "Говорих повече за икономическата ситуация в страната, за първи позитивни сигнали, които има в последните два месеца", обяви министър-председателят.