От лечебното заведение бяха изписани последните осем деца

Стафилококова инфекция е причината за натравянето на децата в Сливенскопоказват резултатите от микробиологичните изследвания, направени в болницата. 

 

Инфекцията е попаднала в храната при приготвянето й, съобщиха и от Агенцията по храните.

 

От лечебното заведение днес бяха изписани последните осем деца,  приети със стомашно-чревни проблеми в петък. За по-малко от 24 часа в петък и събота през спешното отделение на болницата в Сливен преминаха общо 118 деца със симптоми на хранително отравяне. 

 

След направения микробиологичен анализ на взетите проби от супата, която са обядвали децата в петък, са открити стафилокови бактерии и еширихя коли. Съмненията за наличие на салмонела са отхвърлени. 

 

„Окончателно е това, което си мислехме, стафилококус ауреус, бактерия, която е предизвикала това хранително отравяне. Характерното за него е, че той е съпрофитен микроорганизъм, който по принцип живее по кожата на хората, има го нормално във всеки човек. Най-вероятно става дума за рана или кожно заболяване под формата на филикул или гнойна пъпка, от която е тръгнала инфекцията”, обясни д-р Васислав Петров – директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен.

 

Резултатите от проверкатаОт Агенцията по храните проверяват и цялостната дейност на фирмата, доставила обяда, като тя остава затворена.

 

Във фирмата са изненадани от случилото се, защото това е първият подобен случай. От там не отхвърлят вероятността заразата да е проникнала в храната от служител в кухнята.

 

„Това заболяване е излязло най-вероятно от някой работник, който най-вероятно е имал някакво вирусно заболяване, кой не е боледувал. Самият той не знае човека, че е боледувал. Длъжен е бил да ни уведоми. Друг е въпросът дали и той е знаел”, заяви управителят на фирмата Петко Петков.

 

Проверките продължават. При откритите нарушения до този момент фирмата може да бъде глобена до 4 000 лева.