Една от версиите – Калфин отива в Сдружението „АБВ”

Ивайло Калфин подаде оставка като лидер на Българските социалисти в европарламента. С писмо до Сергей Станишев той се отказва от поста с мотива, че напоследък трябвало да избира между идеите и ръководството на партията, които ставали все по-несъвместими.


Това се случва дни след като проектът АБВ на Георги Първанов беще реанимиран. И се появи информация, че именно Калфин ще е водач на паралелна лява листа на предстоящите избори.

 

Ще се разцепи ли формацията на Първанов - БСП? Индиректно пиар експертът Нидал Алгафари потвърди информацията, че Ивайло Калфин ще е водач на новата лява листа и обеща изненади, много авторитети и сериозни структури, които ще подкрепят АБВ.


Като предателство обаче възприеха действията на Ивайло Калфин от БСП.


„Предателство, това е удар по БСП”, обяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя нарече поведението на Калфин „разочароващо”, защото партията инвестирала много в него. И припомни всички постове и кандидатури, които е заемал през годините.


На друго мнение е обаче Нидал Алгафари.


„Откакто е начело на партията, вие чувал ли сте някой голям избор, който Станишев да е спечелил или там, където го хване Бойко Борисов, го бие като...”, заяви в студиото на „Здравей, България” Алгафари.


А проектът АБВ на практика беше реанимиран преди няколко дни. Причините са същите, които създадоха този прокет преди години - различия в идеите и действията на основните конкуренти в партията – Станишев и Първанов. А се реанимира сега, вероятно и заради евроизборите, вероятно и защото е удобен момент за заявяване с какво точно от действията на Станишев не са съгласни подкрепящите Първанов.


Иначе това започна още в края на 2010 година, когато беше създадено движението. Тогава Първанов обяви, че проектът му е алтернатива на управлението на ГЕРБ. А зад него още тогава застана Калфин. Дали са алтернатива на ГЕРБ, все още не е заявено, със сигурност обаче ще са лява алтернатива.