Сменихме три правителства през 2013 г., а не видяхме нито една реформа

Политиците в България произвеждат нестабилност, констатира президентът Росен Плевнелиев по време на осмата годишна среща на бизнеса с правителството. Държавният глава постави и себе си в групата на набедените.

 

„Днес в България отклоняваме дебата от по-важните неща, включително и с националисти, които негласно подкрепят управляващите, а гласно обвиняват европейските компании, че са колонизатори”, коментира Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

 

Българският патриотизъм е проевропейски и вярвам, че посоката на изграждане на демокрация от европейски тип е ясна и зададена, проблемът е от многото хора, които се опитват да ни отклонят от пътя”, добави държавният глава.

 

В конференцията участва и естонският колега на президента Тоомас Хендрик Илвес. Затова държавният глава направи няколко сравнения между двете страни-членки на ЕС.

 

„В България бедността е много по-голяма отколкото в Естония. Има дълбока политическа криза и много по-неефективни институции”, отбеляза Росен Плевнелиев.

 

По думите на президента държавата трябва да се върне към „решаване на големите и смислени проблеми, а не боричкания и политически противопоставяния на всяка цена”.    

 

„През 2013 г. не видяхме нито една реформа, а се смениха три правителства. Замрази се пенсионната реформа, вместо за приватизация се говори за национализация на закъсали предприятия. Подготвя се пакет от антимонополни мерки, сред които ще има не малко популистки мерки, насочени към банки или чуждестранни хранителни вериги, мерки, от които нямаме нужда”, коментира още Плевнелиев.