Шулц беше обвинен, че осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели"

Европейската народна партия изрази съмнения в председателя на Европейския парламент Мартин Шулц заради договор, сключен с българско дружество за реклама, съобщава БТА.

 

Говорител на ЕНП настоя Шулц да даде пояснения как от парламентарния бюджет са били предоставени 60 000 евро за рекламна кампания на българско дружество, свързано с председателя на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

 

Според Ингебор Гресле въпреки съобщенията, че договорът ще бъде прекратен и отпуснатите средства ще бъдат възстановени, това поражда съмнението, че Шулц осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели". По нейните думи Шулц трябва да изчисти въпросите около обстоятелствата и процедурите по отпускането на посочените средства.

 

Гресле коментира в разпространено от пресцентъра на ЕНП съобщение, че конфликтът на интереси в този случай е бил налице и преди номинирането на Станишев за евродепутат. Тя уточнява, че прекратеният договор е бил свързан с предстоящата кампания за избори за Европейски парламент в България през май.

 

Същевременно Мартин Шулц е кандидат за следващ председател на Европейската комисия.