Съобщенията за поставен ултиматум не се оправдаха

Руските войски не предприеха офанзива с настъпването на 5 часа местно време в украинската автономна република Крим. Така не се оправдаха съобщенията за поставен ултиматум от страна на Русия за предаване на украинските военни в региона. Макар и все още да не е произведен дори един изстрел, ситуацията остава изключително напрегната. Последните данни сочат за наличието на близо 16 000 руски войници в Крим.

 

Заради руската интервенция на полуострова САЩ прекъснаха всички военни връзки с Русия. Освен това бяха прекъснати двустранните преговори за инвестиции и търговия. Американският президент Барак Обама свика в Белия дом висшите си съветници по националната сигурност и по военните въпроси, за да обсъдят кризата в Украйна и евентуалните инструменти за изолация на Русия при ескалиране на ситуацията. Подробности от съвещанието не бяха обявени.

 

Държавният секретар Джон Кери отпътува за Киев, където ще направи пореден опит за намиране на мирен изход от конфликта. Междувременно на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН руският посланик Виталий Чуркин показа писмо от 1 март от сваления украински президент Виктор Янукович, в което той е поискал от Владимир Путин Русия да изпрати военна помощ в Украйна, за да защити украинското население. Янукович настоява, че все още е легитимно избран държавен глава и пише, че Украйна е на ръба на гражданска война.

 

„Руската интервенция в Крим има за цел да защити нашите граждани и сънародниците ни от провокативните действия на банда ултранационалисти”, продължи Чуркин. „В тази връзка действията на Русия в Украйна са напълно адекватни и легитимни”.

 

В отговор на казаното от Чуркин, американският посланик Саманта Пауър определи действията на Русия като явна провокация, в нарушение на международното право. Москва си измисля несъществуващ претекст за военна интервенция в суверенна държава, убедена е Пауър: „Русия няма право да изразява несъгласието си с промените в Украйна, използвайки военна сила и опитвайки се да убеди международната общност, че нагоре всъщност е надолу, а черното е бяло”.

 

НАТО ще заседава днес по искане на Полша, която счита, че събитията в Украйна са заплаха за съседните държави, членуващи в НАТО. Срещата на пакта е на ниво посланици на страните-членки.

 

Подробности за конфликта в Украйна ще научите от видеото.