Президентът Турчинов нарече престъпление решението на Симферопол

Украинският парламент започва процедура по разпускане на Върховния съвет на Крим, след като органът на автономната република поиска присъединяването й към Русия. По-рано днес новото правителство в Киев поиска всички кримски управленци да бъдат разследвани за национално предателство и нарушаване на конституцията

 

Намерението на властите в Киев обяви председателят на Върховната Рада, изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов, предаде Франс прес. Това стана броени часове, след като регионалното събрание гласува единодушно Кримския полуостров да стане част от Руската Федерация.

 

В телевизионно обръщение към нацията Турчинов осъди решението на кримските депутати и го нарече престъпление, което по думите му било подкрепено от руските военни. Премиерът Арсений Яценюк и лидерът на опозиционната партия „Удар” Виталий Кличко също обявиха за нелегитимно решението на Симферопол, като го определиха за провокация.

 

Искането на властите в Крим към руския президент Владимир Путин да разгледа възможността за присъединяване към Руската Федерация ще бъде гласувано на референдум в републиката, който бе насрочен за 16 март.  

 

На фона на реакциите от Киев американският президент Барак Обама предупреди, че организирането на референдум за присъединяването на Кримския полуостров към Русия ще представлява нарушение на международното право.

 

„Предложеният референдум за бъдещето на Кримския полуостров би нарушил украинската конституция и международното право”, заяви Обама на пресконференция в Белия дом. По думите на държавния глава на САЩ всякакви разговори за бъдещето на Украйна „трябва да включват легитимното правителство” на страната.

 

В същото време от Симферопол твърдят, че повече от 70% от жителите на Крим ще подкрепят присъединяването към Руската Федерация на референдума на 16 март. Данните изнесе вицепремиерът на автономната република Рустам Темиргалиев, който отбеляза, че 58% от местните жители са етнически руснаци. Украинците пък са 20% и по думите му повечето от тях се смятат за свързани с Русия.