Дългът на Киев към "Газпром" достигна 1,89 млрд. долара

Енергийната комисия на Камарата на представителите в американския Конгрес ще разгледа законопроект, който ще позволи на САЩ да изнасят втечнен газ за страните от Източна Европа, включително за Украйна, предаде УНИАН. Целта е да се понижи зависимостта им от руските газови доставки, става ясно от разпространено във Вашингтон съобщение.   

 

Повече от 20 компании отвъд Океана вече са подали заявление за участие в енергийния експорт, съобщи Ройтерс. Агенцията обаче отбелязва, че доставките на големи количества могат да започнат най-рано през 2017 г., защото дори и след формалното разрешение на Капитолия и Министерството на енергетиката в САЩ, ще е необходимо да се построи оборудване и инфраструктура на стойност милиарди долари.

 

УНИАН посочва, че през 2013 г. Украйна е съкратила вноса на руски природен газ с над 15% спрямо предходната година. Въпреки това от доставените повече от 28 млрд. куб. метра синьо гориво - 26 млрд. са от Руската Федерация.

 

Междувременно директорът на „Газпром” Алексей Милер обяви в Москва, че Украйна не се е разплатила за февруари и дългът й към руския газов гигант се е увеличил до 1,89 млрд. долара, предаде РИА Новости. В четвъртък украинската държавна компания „Нафтогаз” заяви, че възнамерява да плати за доставения миналия месец руски газ.

 

Преди дни „Газпром” отмени намалението на цените на природния газ за Украйна. Официално Москва твърди, че решението не е свързано с кризата в съседната страна.