Консумация на до две чаши от напитката предотвратявали развитието на Паркинсон, твърдят учени

Кофеинът подобрява паметта и помага за предотвратяването на разрушаването на мозъчните клетки, съобщава Блумбърг, цитиран от БГНЕС.


Според водещи професори по психология в Бостънския университет кофеинът има положителен ефект върху когнитивните способности. Над 60 вида растения съдържат кофеин, който навлиза в мозъка почти веднага след приемането. Той прониква в клетъчните рецептори и предизвиква прилив на яснота, ефект, който прави кафето една от най-популярните напитки в света.  


Оказва се, че хората, които пият по една или две чаши кафе на ден предотвратяват развитието на болестта Паркинсон с до 40%.


Фармацевтичните компании вече са започнали да разработват лекарства, които се основават на полезните свойства на кафето. Те обаче срещат трудности в създаването на „кофеинов лек”, тъй като трябва да се избегнат и нежелани реакции като главоболие, раздразнителност и безпокойство.