За първи път беше произнесена оправдателна присъда за отглеждане на марихуана с медицинска цел

На 27 март станахме свидетели на прецедент в българското правосъдие. За първи път беше произнесена оправдателна присъда за отглеждане на марихуана с медицинска цел.

 

Два стръка, толкова беше отгледал 30-годишният Марин Калчев от Ловеч, за да намали болката от ежедневните спазми, които получава. Марин страда от множествена склероза. Лечението с марихуана е световна практика, разрешена в 12 европейски страни.  Миналата седмица обаче Окръжният съд, последната инстанция, отмени решението, призна го за виновен и го глоби с 1000 лева.

 

Преди 12 години Марин Калчев чува първата присъда в живота си - болен от неличимата множествена склероза. Преди няколко дни Ловешкият окръжен съд му издаде още една - виновен за притежание на 59 грама марихуана.

 

„Никога не съм бил задържан, нищо подобно. А сега съм осъден! Не е ясно за какво. Не е въпросът колко е грамажът на марихуаната, въпросът е морален, за какво е тази марихуана. Аз не се лекувам с марихуана, аз си потискам симптомите т.е. не ги потискам, а директно ги елиминирам, това го казаха и лекарите експерти”, коментира Марин.

 

Какво друго каза Марин Калчев за своята присъда? Гледайте във видеото!