Как се подрежда Европарламентът?

Големите победили на изборите за Европарламент са евроскептичните партии - Марин льо Пен триумфира във Франция, Найджъл Фарадж – във Великобритания. Затова и неслучайно, когато световната преса пише за избора на Европа на 25-и май, тя най-често използва един израз – „политическо земетресение”. Гърция също гласува в крайности. Там крайнолявата СИРИЗА спечели най-голям брой от симпатиите на избирателите. 
 
Във Франция „Национален фронт” на Марин льо Пен се оказа големият победител. Крайнодясната партия се нареди на първо място и спечели 26% от гласовете. 
 
„Ние искаме собствена политика, политика на френския народ. Хората вече не искат да бъдат управлявани отвън, да им вменяват закони, за които не са гласували, да се съобразяват с комисари, които не са избрани пряко”, коментира Марин льо Пен.
 
Опозиционната десница - „Съюз за народно движение”, има 20%, а социалистите на президента Франсоа Оланд, които са на власт, получават по-малко от 15 процента. 
 
Щастливият победител във Великобритания – Найджъл Фарадж, приветства представянето на своята партия като исторически успех. Народната армия на ЮКИП каза думата си и донесе най-необикновения резултат, който е бил виждан в британската политика от 100 години насам. 
 
Найджъл Фарадж се закани да бъде големият бъдещ фактор в обществено-политическия живот в Обединеното кралство и след изборите за президент догодина, като свика референдум за излизане от европейската общност много по-скоро от очакваното.
 
„Догодина ще продължим на общи избори с целенасочена стратегия и ви обещавам следното – не сте се отървали от нас”, каза Найджъл Фарадж. Лидерът на ЮКИП подчерта, че според него една от историческите грешки на Европейския съюз е, че „се разшири твърде много на изток до държави от бившия Съветски блок”. 
 
Успехът на ЮКИП идва след много доброто й представяне и на местните избори, които се проведоха миналата седмица заедно с европейските. Резултатите вероятно ще подложат министър-председателя Дейвид Камерън на натиск да засили действията за ограничаване на имиграцията от европейския съюз и да върне на Великобритания правомощия, предоставени на Брюксел, при положение, че бъде преизбран догодина. 

Още по темата

 
Българската Костадинка Кунева влиза в Европейския парламент като депутат от Гърция. Тя е един от шестимата евродепутати, които гръцката партия СИРИЗА изпраща в Европарламента. Това е прецедент в гръцката политика и впечатляващ резултат за българката, която е четвърта в листата. Освен гърци, за Костадинка са гласували и много българи, живеещи в Гърция. За Нова ТВ тя заяви, че е развълнувана и благодарна на хората, които са я подкрепили. Костадинка Кунева вече обмисля екипа, с който ще работи, като сред тях ще има и българи.
 
В Германия вотът премина без особени изненади.Там Ангела Меркел и нейният Християндемократичен съюз спечелиха най-голям брой от гласовете на германците.  
 
В Европарламента ЕНП запазва водещата си позиция, като най-голяма политическа група в пленарната зала, следвана от вечния си опонент социалистите.