Почетната разходка е по повод 75 години от създаването на Музея на железопътния транспорт в Букурещ

Румънски кралски влак спря на русенската жп гара. Почетната разходка е по повод 75 години от създаването на Музея на железопътния транспорт в Букурещ. И днес влакът може да се нарече „бужу на колела”.

 

Той е поръчан на италианска фирма от румънският Крал Фердинанд I. Кралят искал да му бъде предложен комфорт нужен за официални пътувания. Но вагоните и парния локомотив били готови една година след смъртта му. Разходите за поддръжка на влака са големи, затова кралската фамилия е предпочела да остави композицията като собственост на туристическото железопътно дружество.

 

Пътуването с влака си остава привилегия на кралското семейство. Служители разказаха, че това не може да им бъде отказано, защото композицията им принадлежи.

 

Само преди дни влакът е бил използван от кралица Маргарита и принцовете Раду и Николае. Композицията е с 5 вагона – Салон, всекидневна, 2 кралски спални вагона и такъв за придружители. Мебелите са тапицирани с телешка кожа, а огледалата и лампите са от миланско стъкло. Всеки, който влезе да разгледа бижуто на колела започва да мечтае за пътешествие с него.

 

Вагоните са били построени така че да изпълват европейските изисквания и могат да се движат със 160 км/час. В този влак са се возили Никита Хрушчов, Джералд Форд, Леонид Брежнев и Тодор Живков. Това е първото посещение на кралския румънски влак на русенската гара.

 

Репортер: Олга Василева