Или за това как да си "здрав и балансиран съд, в който божествената енергия ще се излее“

Жоро е толкова лъчезарен и заразително весел, че е способен да изпее дори на служителка на банка доста подскокливата Песен за клетката: „Всяка малка клетка от моето тяло е жива и щастлива и се чувства добре... ех, че кеф, колко ми е кеф, всяка малка клетка се чувства добре“, защото жената му изглеждала прекалено сериозна.

 

Майката на Жоро е от Нагорни Карабах, баща му е българин от Пловдив. Той е роден в Грозни, Чечня. Родителите му се запознават там, докато баща му работи като строител. „Изтокът е в кръвта ми и в съдбата ми“ – казва Жоро пред eva.bg. Интересът му се доразгаря и от индийските приказки, които му чете майка му. Онези, с червената корица и омагьосващите илюстрации на Ризато.

 

Първите няколко години живее в Грозни, после в България. Още тримесечен е качен в самолет и „оттогава не съм се спрял“. Майка му умира млада, а на 15 години той се разболява от странна кожна болест. Лекарите не могат да я диагностицират, една от версиите е, че е заразен със стафилококи в родилния дом. Обикаля доктори, знахари, пие какво ли не, слагат му магнитни обръчи по тялото...

 

После открива самолечебните методи, очистващите процедури на емоционалното и менталното тяло, работата с психиката, променя начина си на мислене и хранене. И се излекува. От това изпитание излиза, че преди да поеме по пътя на духовното развитие, човек трябва да се отремонтира, да стане „здрав и балансиран съд, в който божествената енергия ще се излее“.

 

На 12 години попада на една от първите йога ваканции в България на Седемте рилски езера. На 15 се запознава с учението на Дънов. Смъртта на майка му задълбочава интереса му към фината природа на нещата. Следва тюркология в Софийския университет.

 

Преди 7 години отива в Индия – страната на детските му мечти. Оттогава всяка зима е там, бил е в най-известните ашрами в Южна Индия. Щатът Керала е едно от любимите му места на планетата – заради тропическата екзотика и древните ритуали. Керала е опазила аюрведа през вековете, а по границата й с Тамил Наду е царството на подправките и чая, което снабдява целия свят с куркума, кардамон и кориандър. В Керала е и неговият любим учител – аюрведа майсторът Шибу Куриакосе.

 

Kак се познава истинският астролог, какви са съветите на йогаюрведа мастера, кои са местата със силна енергетика и кога да се заредите с "Тринити" четете в статията в Eva.bg.

 

____

 

* пилигрим - човек, който предприема дълъг път до свещено място