"Няма как да позволим 800 души да останат на улицата", каза кметът

Апетитни имоти в планината се продават само срещу 1,50 на квадратен метър. Изгодната оферта обаче не e за всеки. Всъщност това е мярка за подпомагане на 800 роми от община Гърмен, които така трябва да спасят незаконните си къщи.

 

Преди десетки години няколко ромски фамилии се настаняват в частен парцел, близо до Гърмен и го правят свой дом. Строят незаконни къщи, а животът им минава под заплахата, че тези къщи ще бъдат съборени.   


„За самите постройки е голям парадоксът. Имат удостоверение за търпимост, имат и заповеди за събаряне от РДНСК. Ние ще се борим по законов начин да си уредят нещата”, обяснява кметът на Община Гърмен Минка Капитанова.


И за да не живеят в постоянно напрежение, Община Гърмен е намерила изход, а ромите го приемат с отворени обятия.


„Земите, както са завладени от хората, да бъдат закупени от тях. Няма как да позволим 800 души да останат на улицата”, категорична е Капитанова.


Така срещу 1,50 лева на квадратен метър хората в Кремиковци се сдобиват с парцели с изглед към село Огняново.


„Платили сме си, даже документ имаме – всичко. Мъжът ми е платил от 900 лева нагоре, документите са ми в чантата”, твърди Любка. А след като купуват земите под къщите си, ромите започват да мислят за екстри.


Иначе – ако искате да си купите парцел извън регулация в този район, ще трябва да платите между 3 и 6 евро на квадратен метър.


Повече по темата гледайте във видеото.