Тази година в програмата са включени 25 игрални и документални филма

От 24 октомври до 1 ноември в София за пета поредна година ще се проведе София Индипендънт Филм Фестивал (www.soindependentfilmfest.com), който представя нови и значими заглавия от американското независимо кино. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

 

Тази година в програмата са включени 25 игрални и документални филма, които представят съвременното лице на американското независимо кино. Голяма част от филмите отразяват тревожното време в което живеем, пречупено през чувствителния и талантлив поглед на авторите.


Специален фокус във фестивалната селекция са филмите от последното издание на фестивала "Сънданс" 2014 – един от най-влиятелните фестивали за независимо кино в света. Българската публика ще може да види филма, спечелил голямата награда на журито и награда на публиката – "Камшичен удар"; наградата за най-добра режисура в международния конкурс – "52 вторника"; голямата награда на журито в международния конкурс за документално кино – “Завръщане в Хомс", а също филма на легендарния кинокритик Роджър Ебърт, нашумелия "Военна история" с Катрин Кийнър и много други.


Програмата включва и поредица от майсторски класове и срещи, които ще се осъществят в партньорство с Националната академия за театрално и филмово изкуство.


София Индипендънт Филм Фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г.