Откритието е на френски учени

Учени установиха, че точно преди слънчеви изригвания се формира нещо като магнитна корда в атмосферата на Слънцето, предаде БТА.

 

Енергията ѝ се увеличава с постепенната ѝ поява от недрата на Слънцето. Според френски учени тази магнитна корда е в основата на слънчевите изригвания.

 

Идентифицирахме източник на слънчево изригване 4 дни преди появата му. Резултатите от изследването ще ни помогнат да предвиждаме по-добре слънчевите изригвания”, заяви астрофизикът Тар Амари от екипа. 

 

Слънчевите изригвания са свързани с лъчене, изхвърляне на частици, а в някои случаи и на йонизиран газ, който отключва слънчеви бури. Те могат да предизвикат смущения във функционирането на наземни електрически генератори, спътници, самолети, както и в GPS системите и комуникациите. 

 

Учени от Френския национален център за научни изследвания и Комисариата по ядрена енергия изследваха слънчево изригване от декември 2006 г., наблюдавано от японски спътник. Въз основа на изчисленията си учените доказаха, че характерна структура, напомняща магнитна корда, прогресивно увеличава размерите си в дните преди изригването, докато не придобие окончателната си форма в навечерието му.

 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".