Те настояват за увеличаване на заплатите и намаляване на седмичното работно време

Германският профсъюз на машинистите призова членовете си към нова стачка, която ще започне от сряда следобед и ще продължи до понеделник сутрин, предаде БГНЕС.

 

Стачката ще е шеста от началото на септември и една от най-тежките в историята на компанията. Тя се организира на фона на задълбочаването на спора с железопътната компания "Дойче бан". Последната стачка беше на 18 и 19 октомври. 

 

Профсъюзът на машинистите иска увеличаване на заплатите и намаляване на седмичното работно време. Освен това той е в конфликт с ръководството на "Дойче бан" по въпроси с представителността. Компанията отказва да преговаря с профсъюза по споразуменията за заплатите на служителите с изключение на машинистите. Нови преговори се състояха в последните дни, но завършиха без успех.

 

"Тъй като "Дойче бан" не признава основните права на членовете на Германският профсъюз на машинистите конфликтът няма да намери решение", се казва в комюнике. В профсъюза членуват 19 000 от 196 000-те служители на "Дойче бан" в Германия. Той е все по-критикуван заради своята неотстъпчивост и стачките, организирани в контекст на отслабена икономика.