Знамената на държавните учреждения бяха свалени наполовина

Стотици роднини и близки на жертвите от сваления над Източна Украйна самолет на Малайзийските авиолинии се събраха в Амстердам за възпоменателна церемония. Близо 200 от 298-те души на борда бяха холандски поданици. На церемонията присъствата кралят на Холандия Вилем-Александър, съпругата му Максима и премиерът Марк Рюте. Знамената на държавните учреждения бяха свалени наполовина, предаде БНР. 

 

Приятелите и роднините на загиналите прочетоха имената и възрастта им. На борда на злополучния самолет имаше 80 деца, сред тях е и дъщерята на Ханс де Борст, който сподели мъката си с думите: "Всеки мисли за детето си, защото то е бъдещето на живота ти, а моето сега го няма. Не мога да повярвам, че повече няма да видя усмивката й".

 

Украйна и Западът обвиняват проруските сепаратисти за свалянето на самолета, но точната причина за катастрофата така и не беше установена. По-рано руският президент Владимир Путин обвини Киев, че бави разследването на инцидента и призова за пълна и безпристрастна инспекция на случилото се.