С турнето "Wake Up The Souls" бандата отбелязва 100-годишнината от арменския геноцид

System Of A Down ще отбележат 100-годишнината от арменския геноцид със специално турне, наречено "Wake Up The Souls". То стартира на 10 април от "Уембли Арена" в Лондон и завършва с безплатен концерт на републиканския площад в арменската столица Ереван на 23 април.

 

Между тези две дати System Of A Down ще свирят и в Кьолн (Германия) - 13 април, Лион (Франция) - 14 април, Брюксел (Белгия) – 16 април, Амстердам (Холандия) – 17 април и Москва (Русия) – 20 април.

 

Известно е, че членовете на System Of A Down са от арменски произход и с това турне ще почетат паметта на загиналите в геноцида, извършен от Османската империя над арменския народ през 1915-1916 година.

 

System Of A Down са известни с нестандартния си стил, включващ както типичен хеви метъл, така и голяма доза хардкор и пънк, подплатени с индъстриъл, класически хард рок и не рядко арменски фолклорни елементи. 

 

Агресивните вокали на Серж Танкян се редуват с мелодично пеене. Текстовете им са предимно със социална и политическа насоченост, засягащи на моменти и религията, а някои от тях са посветени на родната Армения. Те са дело на вокала Серж Танкян. Нерядко се срещат различни арменски национални инструменти и електрически мандолини, внедрени в части от някои песни. Музиката пише главно китаристът на бандата Дарън Малакян.