„Пътят към Коста дел Маресме“ пресъздава романтична история по време на Втората световна война

 

Представиха българския кандидат за „Оскар” „Пътят към Коста дел Маресме“. Преди първата си среща с българската публика тази вечер лентата на режисьора Иван Ничев беше показана миналата седмица пред комисията на Американската филмова академия в Лос Анжелис, където е била приета много добре. Отзивите са били много положителни и дори се говори, че българският филм има големи шансове да попадне в номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм.

 

Българо-израелската продукция „Пътят към Коста дел Маресме“ на режисьора Иван Ничев пресъздава романтична история на фона на трагичните събития от Втората световна война. Той е създаден по действителен случай, а част от прототипите на героите са живи и до днес.

 

„Краят не е трагичен, а е отворен, защото хора се спасиха, защото аз съм спасен и затова уважавам много българския народ. Те направиха нещо, което никой в Европа не направи”, разказва продуцентът на филма Несим Леви.

 

Главните роли в романтичната драма са поверени на младите Анжела Недялкова, нашумяла след филма „Аве“, и на дебютанта Кристиан Макаров.

 

В актьорския състав са и любимците на публиката Татяна Лолова, Васил Михайлов, Георги Мамалев. Те си партнират със звездата на израелското кино Мони Мошонов, потомък на български евреи, спасени по време на Втората световна война.

 

Автор на въздействащата музика е Стефан Димитров. На наградите „Оскар” филмът ще се състезава под името „Българска рапдсодия”.