В тях има "учудващо голямото" количество на антиоксиданта полифенол

Пуканките са полезни за кръвоносните съдове, храносмилането и предпазват от рак, показва ново изследване, цитирано от БГНЕС.

 

"Мнозина не знаят, че пуканките намаляват риска от сърдечен удар и рак. Само 30 грама пуканки са по-полезни от дневната порция интегрален ориз и интегрални тестени изделия", казва Катрин Колинс, специалист по хранене в лондонската болница "Сейнт Джордж".

 

Пуканките съдържат 3 пъти повече фибри, отколкото същото количество слънчогледови семки. Освен това, те регулират нивото на захар в кръвта, намаляват лошия холестерол и съдържат витамин Б.

 

Изследването показва, че ползите от пуканките се крият в "учудващо голямото" количество на антиоксиданта полифенол, който унищожава свободните радикали – вредни химикали, които предизвикват болести като рак и сърдечни проблеми.