Според сп. „British Medical Journal” около 75% от екипите оперират в акомпанимент на музика

В коледното издание на специализираното сп. „British Medical Journal” излезе списък на парчетата, които хирурзите трябва да слушат или да избягват по време на операция, съобщава Ройтерс.


Сред най-популярните хитове сред гилдията, потискащи стреса и подобряващи работата, фигурират "Staying Alive" на „Bee Gees”, „Smooth Оperator” на Шаде, „Confortably Numb” на „Pink Floyd” и „Wake Me Up, Before You Gо-Go”.


Парчетата, които трябва да се избягват по време на хирургическа интервенция, са съответно „Everybody Hurts” на R.E.M. и „Another One Bites The Dust” на „Queen”.


Списанието изтъква, че около 75 на сто от хирургическите екипи оперират в акомпанимент на музика. Песните помагат за по-доброто общуване в колектива и повишават ефективността на работата. Цитираните хитове помагат за по-добрата работа на хирурзите, които им позволяват по-добре да се концентрират.


Още 4000 години пр. Хр. са изпълнявали песента „Алелуя за лечителя” като част от заплащането на медицинските услуги. А древногръцкият бог Аполон е бил идентифициран като баща и на учението, и на музиката.