Според нашите власти българите са на италиански военен кораб

Още по темата

Всички пътници от бедстващия ферибот при остров Корфу са спасени. Това обяви италианският премиер Матео Ренци. Според нашите власти българите са на италиански военен кораб, като още не е ясно в кое пристанище ще бъдат откарани.

 

Засега няма информация някой от тях да е пострадал. На борда на ферибота остава екипажът - около 20 души. Броят на жертвите обаче се увеличи - потвърдена е информацията за петима загинали. Сред жертвите българи няма. Загиналите са гърци.

 

Спасените се карат в болници в Бриндизи, Бари и Лече.

 

Въпреки лошото време спасителните операции продължават и повечето от пасажерите са на сигурно място. Пострадалите и ранените се настаняват в болници, а останалите - в пристанищните структури.  

 

„Като имаме предвид здравословното състояние на пътниците на борда на кораба, бих казал, че те са добре. Ще видим обаче, когато пристигнат. Доколкото зависи от нас, ние сме готови да ги приемем”, каза Ираклис Хараламбидис, ръководител на пристанищните власти в Бриндизи.

 

Съдбата на българите остава до момента неизвестна, но българските консулски власти пътуват към областта Пулия, където се настаняват евакуираните, за да издирят сънародниците ни и окажат помощ. Пожарът на „Норман Атлантик” е потушен и времето поутихна, което позволи ускоряване на спасителните операции. През нощта и рано тази сутрин спасяването ставаше само по въздух с хеликоптери и въжета, с които можеха да се изтеглят по пет човека.

 

„Нашите мисли са насочени към тези, които ще трябва да прекарат още часове наред при тези метеорологични условия. Те са на палубата, а сега вали и дъжд. Съществува риск от тежки последици и случаи на хипотермия”, каза кметът на Бриндизи Мимо Консалес.

 

Предполага се, че причината за пожара е цистерна със зехтин, който се е запалил. Оказа се, че само преди 10 дни фериботът „Норман Атлантик” е бил проверен за изправност и са били констатирани нередности именно в системата за аварийни ситуации.

 

Информация: Антоанета Николова