Изданието излиза на пазара през 1992 г. и се разпространява в 50 000 екземпляра на седмица

Терористичен акт разтърси Париж. 12 души бяха убити, а други 20 ранени, от които читирима тежко след стрелба срещу редакцията на френско сатирично списание "Шарли Ебдо". Изданието е известно с острата си сатира, а неотдавна публикува карикатура на лидера на "Ислямска държава" - Абу Бакр ал Багдади.

 

Списанието е създадено през 1992 година от писателя и журналист Франсоа Кавана, починал на 29 януари 2014 г. на 90-годишна възраст. Изданието се наследява от неговия ученик Стефан Шарбоние, по прякор Шарб. Името на списанието е взето от хумористично издание, публикувано между 1969 и 1981 година под различни имена, сред които "Хара-кири", "Хара-кири ебдо" и по-късно като "Шарли Ебдо". Сега списанието "Шарли Ебдо" се разпространява в 50 000 екземпляра на седмица.

 

Това не е първото нападение над френското списание, но за първи път има човешки жертви, информира rtve.es.

 

През 2006 г., след като препечатва карикатурите на пророка Мохамед от датския всекидневник "Жиланд Постен", предизвикали гнева на радикалните ислямисти в различни страни по света, списанието получи заплахи и беше охулена заради обиди на религиозна основа.

 

През 2011 година обаче офисите на изданието в Париж бяха запалени с коктейл Молотов, след публикации за победата на ислямистите на изборите в Тунис.

 

Това е и последната корица, отпечатана в седмичното издание, която иронизира прозренията на писателя Мишел Уелбек, познат на обществото със своите критики към Исляма, чийто последен роман излиза на пазара тази сряда. "Sumisión" обрисува Франция, превърната в една ислямска република.

 

Изданието abc.es припомня, че на 3 януари 2013 г. уеб страницата на списанието претърпя хакерска атака, вероятно заради публикуваната предишния ден в специално приложение на комикс биография на пророка Мохамед. Всяка публикация на тези карикатури отприщи интензивен дебат в цяла Франция относно свободата на пресата и използването й от средствата за масова комуникация, включително от хумористичните издания.