Той беше задържан пред сградата на ДАИ-Пазарджик с 500 белязани лева

Съдът в Пазарджик уважи искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) за налагане на запор на имуществото на Тодор Грочев на обща стойност 332 872 лв., предаде БГНЕС.

 

Грочев е бивш зам.-директор на Дирекция "Автомобилна инспекция" (ДАИ) в Пазарджик. Той бе задържан на 23 май 2014 г. пред сградата на ДАИ-Пазарджик с 500 белязани лева. Парите са му били дадени същия ден от 4 курсисти като гаранция, че ще вземат при него практическия си изпит по кормуване. През август 2014 г. Грочев получава присъда от 2 години и 8 месеца за вземане на подкупи.

 

По искане на Комисията е наложен запор на къща в Пещера и налични средства по множество банкови сметки на Грочев и съпругата му. В хода на проверката инспекторите са установили, че бившият зам.-директор на ДАИ не е похарчил и лев от заплата, която му е била превеждана по банкова сметка. Съпругата му, която е държавен служител, рядко е харчила трудовото си възнаграждение. В същото време и двамата често са депозирали значителни суми.

 

Процедурата срещу Грочев е по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Според неговите изисквания Комисията има тримесечен срок, в който да внесе мотивирано искане за отнемане на запорираното имущество.