В проценти безработицата у нас е спаднала от 12,8 на 10,8 на сто

 

България - сред шампионите по спад на безработица през 2014 година. Десетки хиляди са намерили работа, показва проучване на Евростат.

 

Може да се каже, че сме сред похвалените от европейската статистика. 68 хиляди у нас са намерили работа през 2014 година. Това е намалило процента на безработица с точно 2 на сто. От 12,8% в края на 2013 година, днес безработицата е 10,8 на сто. Освен България сериозен спад бележат в Естония, Гърция, Унгария и Полша.

 

Работодателите са научили едно – ако искаш клиентите да изберат теб, трябва да ги обслужваш качествено. Само през миналата година в един малък салон за красота работа са започнали 3-ма нови служители.

 

Елена е един от тях. Казва, че не е имала голям проблем с това да открие работа, защото имала цел.

 

Сийка обаче е от онази статистика, която става все по-тежка всяка година  -безработицата в селата. Целта за нея отдавна не е важна, защото е търсила работа в продължение на две години.

 

Статистиката показва, че най-много хора са намерили работа през лятото. От януари до септември 46 хиляди са започнали да се трудят. А до края на годината – всеки месец по 7 хиляди са намирали работа. Прогнозата е оптимистична и през тази година в същия салон за красота ще имат нужда от още хора.  

 

А хората, които са успели да намерят работа след дълго търсене, съветват - да се стремим работата да ни прави щастливи.

 

Но за немалко хора най-важното е просто да е постоянна.

 

И все пак в тези данни на Евростад влизат и сезоннонаетите, тоест - тези, които са открили работа, например само за лятото. Но проучването е важно за Европейския съюз, защото въпреки това отбелязва най-големия спад от години насам.