Той е дело на немския скулптор Ханс Хааке

В центъра на Лондон на площад "Трафалгар" се появи скулптура, изобразяваща скелет на кон, снабдена с електронни дисплеи за показване на борсовите валутни курсове, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Бронзовият конски скелет е дело на немския скулптор Ханс Хааке и е десетата поред скулптура, заемаща място на известния четвърти пиедестал на Трафалгарския площад. Работата с името "Подареният кон" зае мястото на гигантски син петел, който стоя на пиедестала в продължение на повече от половин година.

 

Наличието на дисплей с борсови валутни курсове на коня е ироничен творчески коментар на автора на скулптурата за първоначалните планове на площада да бъде поставена статуя с крал Уилям VI на кон, но те не бяха осъществени поради липса на средства.

 

78-годишният Ханс Хааке, който живее в Ню Йорк, използвал за създаването на скулптурата си рисунката "Анатомия на кон", сътворена през 1766 г. от английския художник Джордж Стабс, чиито произведения са изложени в намиращата се наблизо национална галерия. Скулптурата беше открита на церемония, на която присъстваха както нейният автор, така и лондонският кмет Борис Джонсън.

 

Скулптурата на Марк Валингер "Ето човека" /Ecce Homo, думите на Пилат Понтийски за Исус Христос/ беше първата, която зае пиедестала на площада през 1999 г. Вече е известен следващият кандидат за почетното място на Трафалгарския площад. През 2016 г. там ще бъде поставена бронзовата скулптура, дело на британеца Дейвид Шригли, която изобразява човешка длан с непропорционално удължени пръсти.