Главният прокурор се срещна днес с премиера Бойко Борисов

„Повече права не са нужни на държавното обвинение, а на министъра на финансите, при осъществяваната от него защита на интересите на държавата, включително и в гражданския процес”, смята главният прокурор Сотир Цацаров. 

Още по темата

 

Тази сутрин той представи пред премиера Бойко Борисов позицията си относно предложените промени в Гражданско-процесуалния кодекс(ГПК). Предвижда се прокурорът да може да започва производствата по ГПК в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се с особена закрила на закона, както и да встъпва в такива производства. На практика в закона се връщат текстове, отпаднали още през 1998 година.

 

„Въвеждането отново на такива разпоредби не може да бъде оценено положително”, смята Цацаров. Максималното разширяване на правомощията на прокурора би могло да бъде възможността да обжалва всеки съдебен акт, който засяга имуществените права и законни интереси на държавата, твърди главният прокурор.

 

 

„Това е условие за намеса на държавни органи в частно-правни отношения, което може да създаде опасни прецеденти. Освен това, действащият ГПК предвижда принципното положение, че държавата се представлява от министъра на финансите, а по дела, които се отнасят до недвижими имоти, държавна собственост – от министъра на регионалното развитие и благоустройството”, убеден е обвинител №1. 

 

Според съобщението на прокуратурата министър-председателят е изразил становище, че връщането към законодателни решения, отменени от 1998 г., е спорно и следва да се търси друг подход, свързан с права на министъра на финансите, като представител на държавата, който подлежи на парламентарен контрол. По-късно днес главният прокурор ще проведе срещи с работодателски организации, за да ги запознае с позицията си по представените законодателни изменения.

 

Промените в ГПК бяха бурно дискутирани в парламента миналата седмица. Вижте какво казаха Радан Кънев и Янаки Стоилов: