Конституцията на САЩ защитава свободата на словото, категоричен бе съдия Джон Коелтъл

Нюйоркски съд постанови, че върху градските автобуси може да има реклама, в която се говори за убийствата на евреи от мюсюлмани, информира BBC Russian. 


Централното управление за градски транспорт на водещия американски мегаполис беше против тази реклама, тъй като според юристите им съдържала „призиви към терор и насилие”.


Но съдията по делото Джон Коелтъл не мисли така. Той опроверга тези аргументи на нюйоркския градски транспорт, като постанови, че „рекламата може да бъде пласирана в съответствие с Конституцията на САЩ, която защитава свободата на словото”. 


Рекламата бе поръчана от организацията "Американска инициатива за защита на свободата" (American Freedom Defence Initiative). По-рано тази кампания имаше успех в по-свободолюбивите щати Илинойс и Калифорния – тя беше сложена върху колите на градския транспорт на Чикаго и този на Сан Франциско.


Върху рекламния плакат е изобразен мъж със стряскащ вид, чието лице е наполовина скрито от арабска кърпа – куфия. До него пък е сложен цитат, който се приписва на телевизията на палестинската терористична групировка ХАМАС.


Цитатът на палестинците гласи: „Убийствата на евреите са поклонничество, което ни приближава до Аллаха”. Рекламата на неправителствената организация обаче опонира, като задава на американците реторичния въпрос: „Такъв е джихадът му. А какъв е вашият?”. 

 

Превод: Николай Марченко