Снимка: БГНЕС
На този празник е важно присъствието на цялото семейство на масата
Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците. Традицията повелява на Гергьовден да се коли агне - това трябва да бъде първото агне, родено през годината. То се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.
На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На нея, освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Изпича се обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара, припомня БГНЕС.
Ето и топ 5 на ястията, които се консумират на Гергьовден:
Цяло печено агне - според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна.
Агнешки кебап - много от домакините купуват само агнешка плешка или бут. С нея приготвят кебапа.
Агнешко с пресен лук и чесън – свежа и вкусна рецепта. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото.
Пълнена агнешка плешка - това е вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата.
Агнешки котлети със зеленчуков сос - това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне, но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо.