Американският политик обаче отказал поканата да влезе в Съвета по реформи към президента на Украйна

След като редица световни лидери и членове на правителства получиха постове в Киев, украинският президент Петро Порошенко искал да назначи за свой съветник и известния американски сенатор Джон Маккейн.

 

„Порошенко назначи за свой съветник Джон Маккейн, който настояваше Вашингтон да изпрати оръжие в разкъсваната от война държава”, информира агенция "Франс прес". Известният като водещ „ястреб” във вашингтонската политика Маккейн щял да бъде „част от консултативния съвет, който ще помогне на бившата съветска страна да реализира реформи и да изгради глобална подкрепа за Украйна”.

 

Международният консултативен съвет по реформите ще бъде оглавяван от Михаил Саакашвили – прозападния бивш президент на Грузия, ще включва Елмар Брок, член на Европарламента, и икономиста Андерс Аслунд. Последният е известен с това, че провеждаше реформите в Русия през 90-те години, приключили спорно според Москва, която едва ли не го вини за „гигантска корупция, бедност и престъпна приватизация”. В съвета ще членува и бившият премиер на Швеция Карл Билд, който е известен с критиките си към руския държавен глава Владимир Путин.

 

Часове след „разкритието” на АФП, самият американски сенатор опроверга информацията, че е дал съгласието си да влезе в съвет към президента на Украйна, информира британската BBC. Всъщност Маккейн потвърди, че е получил подобна покана от украинска страна, но не я е приел, тъй като не бил уверен, че „правилата на Сената ще позволят да заема подобна длъжност в друга държава”.

 

Указът на Порошенко за назначаването на сенатора и още няколко чуждестранни политици за членове на Съвета при президента беше публикуван на интернет страницата на ведомството.