Управляващата Партия на справедливостта и развитието губи парламентарното си мнозинство

 

В Турция управляващата Партия на справедливостта и развитието губи парламентарното си мнозинство за първи път от 13 години. След вчерашните избори за нов парламент партията на президента Раджип Тайип Ердоган отново е на първо място с близо 41%, но е лишена от абсолютното си мнозинство и от възможността да състави самостоятелно правителство.

 

До този изненадващ резултат се стигна след като прокюрдската Демократична партия на народите успя да прескочи високия праг от 10% за влизане в парламента. За пръв път в историята на съседна Турция кюрдска партия влиза в парламента, което мнозина определят като преломен момент за турската демокрация. Разпределението на силите е такова, че управляващата партия няма да може да прокара исканите от президента Ердоган конституционни промени за установяване на президентска република.

 

В края на изборния ден обаче премиерът Ахмет Давутооглу подчерта, че категоричният победител е Партията на справедливостта и развитието.

 

Въпреки че управляващата партия води след изборите с голяма преднина, основното послание на избирателите е, че не искат президентът Ердоган да получи по-големи правомощия.

 

Снимка: Shutterstock